Algoritmul Facebook este de natură sociopată

Algoritmul Facebook este de natură sociopată. De ani de zile, Facebook știe că algoritmii săi încurajează și amplifică comportamentul antisocial de tipul discursului de ură și prejudecățile politice extreme.

Atunci când li s-au oferit propuneri de îmbunătățire a platformei, directorii n-au acceptat. Nu doreau să elimine actorii răi și nu voiau să piardă captarea atenției cu orice preț a oamenilor. La Facebook captarea atenției utilizatorilor este egală cu câștigul.

Așadar, algoritmii Facebook au fost lăsați în continuare să fie de natură sociopată – promovând conținut de dezbinare și exploatând reacțiile viscerale ale oamenilor. În tot acest timp, directorii firmei au fost indiferenți la consecințe și n-au avut nici o remușcare pentru acțiunile lor.

Iată ce scrie Jeff Horowitz și Deepa Seetharaman în The Journal:

• Un raport intern al Facebook pe anul 2016 a arătat că “64% din totalul aderărilor la un grup extremist, se datorează instrumentelor noastre de recomandare”.

• Un raport intern din 2018 a constatat că “algoritmii Facebook exploatează atracția creierului uman către divizare” și a avertizat că, dacă nu sunt controlați, vor ajunge pur și simplu intr-un registru mai nepoliticos, chiar imoral, având scopul de a atrage mai multă atenție.

• O revizuire internă a constatat, de asemenea, că algoritmii avantajau utilizatorii care au petrecut 20 de ore pe platformă și au postat cel mai inflamat conținut (utilizatori care pot să nu fie oameni, ci mai degrabă boți).

• Executivii Facebook, în special Mark Zuckerberg, au ignorat în repetate rânduri recomandările pentru remedierea acestor probleme.

• Și, bineînțeles, directorii au decis să protejeze algoritmii antisociali de captare a atenției, care generau bani, indiferent de daunele pe care le-ar face în societate în ansamblu.

Persoanele care suferă de tulburarea de personalitate cunoscută ca sociopatie, se angajează în comportamente dăunătoare, înșelătoare, fără a ține cont de normele sociale.

Uneori, acest lucru se face la nivel superficial, alteori se face cu violență și intimidare. Acești oameni nu simt niciodată remușcări pentru comportamentul lor și nici nu iau în considerație consecințele pe termen lung.

Așa se comportă algoritmii Facebook. Sunt setați să rețină atenția utilizatorilor și, în final, compania câștigă bani prin acest tertip.

Lasă un răspuns