Elon Musk speriat de proiectul DeepMind dezvoltat de Google

Elon Musk speriat de proiectul DeepMind

Elon Musk speriat de proiectul DeepMind

Elon Musk a avertizat în nenumărate rânduri de-a lungul anilor de potențialul pericol pe care-l reprezintă inteligența artificială (AI).

În 2016, miliardarul a declarat că oamenii ar putea deveni „animalele de companie” ai inteligenței artificiale, în doar câțiva ani.

De atunci, el a solicitat în mod repetat prudență și o reglementare strictă atunci când vine vorba de noua tehnologie AI.

Dar dintre toate proiectele AI aflate în dezvoltare, Musk se teme de cel numit DeepMind, dezvoltat de Google.

„Sistemul DeepMind poate să câștige orice joc. Deja poate bate orice joc original Atari. Este super uman – termină toate jocurile în mai puțin de un minut” a declarat Musk pentru The New York Times. „Adică, este practic povestea filmului WarGames”.

WarGames

În WarGames, Matthew Broderick interpretează rolul unui tânăr hacker care declanșează o serie de evenimente, care pot duce la izbucnirea unei catastrofe mondiale. El reușește să se conecteze de la calculatorul de acasă, la supercomputerul (controlat de AI) sistemului de apărare american.

În încercarea de a juca un joc numit Război termonuclear global, tânărul hacker declanșează riposta supercomputerului guvernamental, care-i anunță pe oficiali, că un atac nuclear din partea Uniunii Sovietice este iminent.

Supercomputerul rulează numeroase simulări referitoare la rezultatele finale ale unui război termonuclear global, pentru a da varianta optimă. În final, anunță că nu există nici un câștigător. Filmul din 1983 este o reflecție a timpului, când temerile americane de un război nuclear cu Uniunea Sovietică erau la apogeu…

Dar Musk nu vorbea doar despre filme vechi când a comparat DeepMind cu WarGames. El era îngrijorat că AI ar putea depăși inteligența umană, chiar dacă nu vedem impactul imediat.

„Asta nu înseamnă că peste câțiva ani totul se va duce de râpă”, a spus el. „Înseamnă doar că lucrurile devin instabile sau stranii.”

AI trebuie să aibă o semnificație diferită

Se pare că Musk a fost unul dintre primii investitori în Compania DeepMind, care a fost cumpărată de Google în 2014 pentru 500 de milioane de dolari. Într-un interviu din 2017, el a spus că a făcut acest lucru doar pentru a urmări dinamica explozivă a AI, nu pentru profit.

„Mi-a dat o mai bună înțelegere a dinamicii evolutive și cred că într-adevăr lucrurile evoluează într-un ritm accelerat, mult mai rapid decât cred oamenii”, a spus el.

„Oamenii nu conștientizează asta, pentru că în viața de zi cu zi nu văd roboți care merg. Poate doar Roomba (un aspirator inteligent) sau ceva asemănător. Dar Roomba nu va cuceri lumea”.

Elon Musk e de părere că inteligența artificială trebuie să aibă o semnificație diferită.

„În general, oamenii subestimează puterea AI. Ei cred că aceasta este un fel de persoană inteligentă”, a spus Musk într-un dialog cu ex-CEO-ul Alibaba, Jack Ma, la Conferința mondială privind inteligența artificială de la Shanghai. „Dar este mult mai mult decât atât. AI este mult mai inteligent decât cea mai inteligentă persoană.”

„Mândria”, a spus Musk pentru The Times, este cea care împiedică „oamenii foarte inteligenți” să realizeze pericolele AI.

„Părerea mea despre oamenii care trec cu vederea AI este că oamenii foarte inteligenți nu cred că un computer poate fi la fel de deștept ca și ei”, a spus el. „Și aceast lucru este evident, fals”.

Foto: europeanbusinessreview.com

Lasă un răspuns