Experimente secrete CIA pe sute de copii danezi din orfelinat

Experimente secrete CIA pe sute de copii

Experimente secrete CIA pe sute de copii danezi din orfelinat

Potrivit unui documentar difuzat în Danemarca, Agenția Centrală de Informații (CIA) a efectuat în secret experimente pe 311 copii orfani. Potrivit documentarului „The Search for Myself”, copiii au fost torturați, încălcându-se clar Codul de la Nürnberg din 1947, care interzisese experimentele efectuate pe oameni.

Potrivit raportului, experimentele au debutat la începutul anilor ’60 și s-au întins pe parcursul a două decenii. Au fost efectuate pentru a investiga legătura dintre ereditate și mediu în dezvoltarea schizofreniei. În mod straniu, examinările au avut loc într-un subsol de la Spitalul Municipal din Copenhaga.

Cu toate acestea, copiilor nu li s-a spus niciodată în ce studiu au fost implicați. Nici măcar după terminarea experimentelor. Cercetarea, a fost finanțată parțial de CIA ca parte complementară a programul MK-Ultra.

Regizorul și producătorul documentarului, Per Wennick, a fost de fapt o victimă a CIA și a fost supus acestor experimente în copilărie. În documentar, el și-a amintit că a fost așezat pe un scaun, și i-au pus electrozi pe brațe, picioare și pe piept, în jurul inimii. El a fost nevoit să asculte sunete puternice și stridente, care aveau rolul de a furniza o reacție psihologică.

„Povestea mea, este povestea multor copii”

„A fost extrem de incomod”, a spus Wennick la Danish Radio. „Și nu este doar povestea mea, este povestea multor copii.” Din ce-și amintește, i s-a promis „ceva amuzant” înainte de a fi dus la spital. „Cred că aceasta este o încălcare a drepturilor mele ca cetățean în această societate. Mi se pare foarte ciudat că unii oameni știu despre mine mai multe decât știu eu însumi.”

Potrivit istoricului, dr. Jacob Knage Rasmussen de la Muzeul Danez al Asistenței, acesta a fost singurul experiment cunoscut, care a folosit copii aflați sub îngrijirea statului pentru cercetare. Experimentul a fost finanțat (parțial) de CIA, încălcând Codul de la Nürnberg. .

„Nu cunosc încercări similare, nici în Danemarca, nici în Scandinavia. Este o informație îngrozitoare care încalcă Codul de la Nürnberg din 1947”, a declarat Rassmusen la Danish Radio.

El a subliniat vulnerabilitatea grupului de copii aflat în custodia statului, care nu avea cui să se plângă.

Danish Radio, susține că ideea de a experimenta pe copiii vulnerabili a venit de la psihologul american Zarnoff A. Mednick, care atunci era profesor la Universitatea din Michigan.

Potrivit lui Wennick și Arhivele Naționale, proiectul de cercetare a fost co-finanțat de serviciul de sănătate din SUA. Numai în primul an, proiectul a fost susținut cu ceea ce astăzi corespunde cu 4,6 milioane DKK (700.000 USD). De asemenea, a primit finanțare de la Fondul pentru Ecologie Umană.

Finanțarea C.I.A

Fondul de Ecologie Umană a fost o operațiune finanțată de CIA prin intermediul Societății de Ecologie Umană a Universității Cornell pentru Investigarea Ecologiei Umane, pentru a sprijini cercetarea sub acoperire privind spălarea creierului.

A fost, de asemenea, conectat la cercetarea din cadrul programului MK-Ultra, în care oamenii de știință socială, inclusiv antropologii, au fost conduși (în cea mai mare parte fără să vrea) să ofere informații în tehnicile de interogare încă utilizate în prezent.

Psihiatrul danez Fini Schulsinger și-a dedicat în 1977 teza de doctorat experimentelor. El a intitulat-o „Studii pentru a arunca lumină asupra conexiunii dintre ereditate și mediu în psihiatrie”.

În timpul cercetărilor pentru documentar, Per Wennick a reușit să găsească 36 de dosare despre cercetare. Acestea se aflau la Centrul de Psihiatrie Glostrup din Hvidovre și detaliau experimentele fără scrupule ale CIA pe copii. Cu toate acestea, când centrul a aflat despre documentar, a început să distrugă documentele.

Danish Radio relatează că Kent Kristensen, profesor care predă Dreptul sănătății la Universitatea din Danemarca, a subliniat că distrugerea documentelor este ilegală.

Același lucru îl subliniază și dr. Rasmussen. De asemenea, el detaliază depravarea CIA și încălcările codului de la Nürnberg. Cu toate acestea, el crede că nimeni nu va fi considerat responsabil pentru exploatarea acestor copii și totul va fi aruncat sub covor.

Autor: Matt Agorist

Lasă un răspuns