Feminismul intersecțional: definiție, trăsături, istoric

Feminismul intersecțional: definiție, trăsături, istoric

Feminismul intersecțional: definiție, trăsături, istoric

Lupta pentru egalitatea tuturor grupurilor sociale a devenit de mult o parte integrantă a istoriei umane moderne. Cea mai mare mișcare împotriva discriminării tradiționale este feminismul. În cursul dezvoltării sale, lupta pentru drepturile femeii a generat un număr mare de teorii sociologice.

Definiție

Termenul „feminism intersecțional” a fost introdus de Kimberly Williams Crenshaw, profesor de jurisprudență, activist civil și scriitor. Acest concept este strâns legat de teoria intersecțiilor pe care ea a creat-o. Ideea lui Crenshaw este că o persoană poate avea mai multe identități sociale, formând un singur întreg.

Criteriile de apartenență la orice grup se bazează pe caracteristici precum sexul, rasa, bunăstarea financiară, boala fizică și psihică, religia, orientarea sexuală și vârsta.

Conform acestei teorii, problemele femeilor de culoare din Statele Unite ale Americii rămân obscure pentru oamenii din alte părți ale societății, ca o identitate afro-american unic este format prin intersecția a două elemente: etnice și de gen.

Încălcarea drepturilor

Tema centrală a cercetării lui Crenshaw este tendința spre discriminare și oprimare a diferitelor grupuri sociale. Potrivit activiștilor civili, șovinismul nu este niciodată selectiv. Rasismul, sexismul, homofobia și intoleranța religioasă sunt strâns legate între ele.

Crenshaw consideră că toate formele de discriminare fac parte dintr-un sistem unic de oprimare. Dacă societatea permite restricționarea drepturilor unui anumit grup, atunci în viitor această tendință se va răspândi la reprezentanții tuturor celorlalte minorități cunoscute.

Istoric

Mișcarea pentru egalitatea de gen s-a născut în secolul al XIX-lea. Activiștii săi au protestat împotriva unei astfel de situații într-o societate în care sexul a fost principalul factor care determină soarta unei persoane. Cu toate acestea, într-un stadiu incipient, ideologia luptei pentru egalitatea de drepturi între bărbați și femei a fost semnificativ diferită de feminismul intersectorial.

În interiorul mișcării, a existat o segregare și divizare rasială în funcție de caracteristicile socio-economice. De exemplu, în SUA, lupta a fost numai pentru împuternicirea femeilor albe din clasa de mijloc a societății. Aceste circumstanțe ajută la înțelegerea a ceea ce este feminismul intersectorial și de ce apariția sa a fost inevitabilă.

Faptul evident este că femeile nu reprezintă o parte complet omogenă a umanității. În consecință, un grup etnic și social individual nu este capabil să își exprime în mod adecvat interesele. Acest lucru este imposibil din cauza diferitelor experiențe de viață despre care vorbeste feminismul intersecțional.

Ce înseamnă asta? Discriminarea cu care se confruntă femeile de culoare de culoare albă este semnificativ diferită de oprimarea femeilor afro-americane cu venituri mici. Potrivit unui număr de cercetători, teoria feminismului intersectorial a adus o contribuție imensă la dezvoltarea sociologiei.

Înainte de apariția sa, puțini s-au gândit la existența în societate a unui sistem complex de subordonare și represiune.

Orientarea sexuală ca formă de identitate

În a doua jumătate a secolului XX, valorile morale creștine tradiționale și-au pierdut treptat forța în țările civilizației occidentale. Respingerea fostelor orientări morale a afectat trăsăturile culturale și feminismul intersectorial.

Ce s-a schimbat? Pe fondul formării în societate a percepției tolerante a relațiilor lesbiene, opinia sa răspândit că interesele femeilor nu ar trebui să fie reprezentate exclusiv de feministele heterosexuale.

Dezvoltarea teoriei

Cercetarea lui Kimberly Crenshaw este în primul rând preocupată de problemele femeilor negre din Statele Unite. Ea a încercat să dovedească faptul că tratamentul nedrept cu care se confruntă americanii „colorați” este o combinație de rasism și sexism. Crenshaw subliniază faptul că atragerea atenției publicului asupra situației lor este o provocare.

Restul membrilor societății abia înțeleg situațiile de viață ale femeilor afro-americane. De exemplu, apelurile tradiționale adresate de poliție pentru ajutor în caz de violență în familie nu au sens, deoarece reprezentanții agențiilor americane de aplicare a legii tind să arate cruzimea excesivă față de negri.

Crenshaw identifică trei aspecte critice ale feminismului intersectorial. Participanții la mișcare ar trebui să demonstreze societății trăsăturile distinctive ale violenței domestice comise împotriva femeilor colorate.

În al doilea rând, este necesar să se identifice motivele ineficienței legilor feministe și antirastice adoptate de autoritățile politice. În al treilea rând, este necesar să se prevină în mod activ crearea unei imagini distorsionate a unei femei negre tipice într-o cultură populară care nu are nimic de-a face cu viața reală.

Continuarea cercetării științifice

La sfârșitul secolului 20 sociologul Patricia Hill Collins a adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea și popularizarea teoriei Krenshou. Ea a devenit autorul multor cărți despre feminism intersectorial.

Lucrările lui Collins sunt dedicate în principal căutării modalităților de aplicare practică a ideii egalității de gen cu scopul schimbării fundamentale a societății. Sprijină pe deplin teoria conexiunii inseparabile a diverselor forme de discriminare. Mai mult decât atât, Collins susține că tot felul de șovinism și dominație sunt direct dependente unul de celălalt.

Feminismul feminin vs. intersecționism

Mișcarea pentru egalitatea de gen are multe ramuri. Curentul cel mai extrem este numit feminism radical. Reprezentanții acestei tendințe cred că scopul lor final al distrugerii complete a societății dispozitivului patiriarhal prin punerea în aplicare a revoluției în toate sferele vieții. Teoria radicală susține că aceasta este singura modalitate de a realiza adevărata justiție socială.

Conform aderenții acestei ideologii, relația dintre bărbați și femei, pentru o mare parte a istoriei umane, care amintește de suprimarea unei clase de către o altă societate, în scopul de a primi beneficii. Feministele extreme nu văd beneficii în teoria intersecționalității. Ei cred că această idee contribuie la separarea femeilor, subliniind diferențele dintre ele.

Vederi radicale despre căsătorie și sex

Suporterii acestei tendințe cred că sursa problemelor este ascunsă nu numai în instituțiile sociale, ci și în organizarea tradițională a familiei. Ei consideră căsătoria ca instrument de menținere a existenței unui sistem conservator în care fiecare sex are un rol strict definit.

Feministele feminine, ca dovezi ale exploatării sexuale formate din punct de vedere istoric a femeilor, duc la fenomene precum prostituția, pornografia și concursurile de frumusețe.

Reprezentanții curentului extrem necesită o libertate absolută de reproducere. Aceasta înseamnă posibilitatea de a lua decizii legate de nașterea copiilor, de contracepție, de întreruperea sarcinii și de sterilizare fără presiune din partea rudelor, a societății și a guvernului.

În mijlocul activiștilor radicali, există o astfel de mișcare ca feminismul trans-exclusiv. Suporterii acestei ideologii refuză să recunoască ca femei bărbații care au suferit o operație chirurgicală pentru schimbarea sexului. Denumirea acestui curent înseamnă literalmente „feminismul, excluzând transsexualii”.

Norma mitică

Teoria intersecției sugerează că dominația este întotdeauna însoțită de o reticență în a vedea o ființă echivalentă a victimei. Uneori importanța personalității suprimate este redusă la nivelul unui obiect neînsuflețit. Opiniile și sentimentele sale nu provoacă nici un interes din partea dominantă.

Membrii grupurilor discriminate primesc de la dreptul de încălcare a majorității etichetei „nu ca toți ceilalți”. Conform acestei definiții, orice persoană care nu îndeplinește caracteristicile statistice medii poate obține.

Aderenții teoriei intersecțiilor sunt numiți standardele stabilite de societate prin norma mitică. Prin aceasta se înțelege subiectivitatea și relativitatea unor astfel de caracteristici. Potrivit adepților ideologiei lui Crenshaw, una dintre cele mai bune metode de a combate discriminarea și dominația este capacitatea de a forma o imagine independentă a altora.

Practica în practică

Abordările bazate pe intersectionalitate pot fi puse în aplicare în toate domeniile vieții: politică, asistență medicală, educație și legislație care reglementează piața muncii și dreptul de proprietate asupra proprietății private. Teoria lui Crenshaw are o semnificație deosebită în domeniul muncii sociale.

Calea spre o înțelegere adecvată a problemelor unei anumite persoane este aceea de a ține seama de toate aspectele intersectate și interdependente ale vieții sale. De exemplu, lucrătorii sociali ar trebui să ia în considerare faptul că femeile cu abilități fizice reduse devin cu ușurință victime ale violenței domestice sau hărțuirii sexuale și au mai puține șanse să se protejeze de ei.

Critica feminismului intersectorial

Teoria intersecțiilor se datorează faptului că acordă o prea mare importanță punctelor de vedere subiective. Recunoașterea faptelor de discriminare se bazează adesea doar pe interpretarea evenimentelor de către presupusii victime.

Aplicarea în practică a teoriei lui Cranshaw nu distruge structura ierarhică a societății, ci doar își schimbă ordinea. Grupurile care pretind statutul victimelor opresiunii pot folosi poziția lor ca un instrument de presiune asupra celorlalți membri ai societății.

Criticii subliniază faptul că întruparea ideală a teoriei în viața reală este extrem de dificilă. Societatea nu are suficient timp și resurse pentru a se asigura că sunt respectate interesele tuturor grupurilor, inclusiv cele mai mici.

De exemplu, dintr-un punct de vedere practic, este imposibil să pună în aplicare pe scară largă utilizarea alfabetului Braille și limbajul semnelor, ca parte a avea grija de nevoile de orbi și surzi. Criticii subliniază faptul că inadecvarea idealului amenință să provoace frustrare în teoria însăși.

Sursa: olnafu.ru

Foto: middlebury.edu

Lasă un răspuns