Gene Sharp, teoreticianul revoluției pașnice: Cum să pornești o revoluție (Video)

Gene Sharp, teoreticianul revoluției pașnice

Gene Sharp, teoreticianul revoluției pașnice: Cum să pornești o revoluție

Pentru disidenţii din numeroase ţări, Gene Sharp este o sursă de inspiraţie, fiindcă este perceput drept principal teoretician al rezistenţei nonviolente. Cartea sa, cuprinzând aproximativ 100 de pagini, intitulată „De la dictatură la democraţie”, este pentru opozanţii din întreaga lume un manual de răsturnare a regimurilor autocratice.

Descărcați cartea “De la dictatură la democraţie” scrisă de Gene Sharp

Cartea autorului american „De la dictatură la democraţie” a devenit un bestseller. Este distribuita gratuit în întreaga lume. Chiar dacă volumul cuprinde doar 93 de pagini, efectele sale se pot simţi peste tot, din Myanmar în Bosnia, din Egipt până în Zimbabwe. Pretutindeni au apărut sfaturile practice date de Sharp, cu privire la modul de organizare a unei revoluţii paşnice. Se insistă mai ales asupra nevoii unei minuţioase planificări.

Cartea a fost deja tradusă în 28 de limbi. Ea a fost scrisă în 1993, după ce Sharp a vizitat Myanmar, fosta Birmanie. Acolo el a predat clandestin metode de rezistenţă nonviolentă. În volum sunt enumerate 198 de astfel de metode, de la boicotarea alegerilor, greva foamei şi până la respingerea oricărei colaborări cu regimul.

„Există, spune Sharp, multe căi de a spune nu unui stat poliţienesc. Orice dictatură are şi părţile sale slabe. Acestea trebuie doar descoperite”.

.

În locul violenţei, autorul american recomandă lupta paşnică pentru libertăţi cetăţeneşti. Rezistenţa nonviolentă l-a preocupat pe Gene Sharp întreaga sa viaţă. Bineînţeles, el a studiat în amănunt viaţa şi opera unor pionieri în domeniu, cum au fost Mahatma Ghandi sau Martin Luther King. În tinereţe, Sharp a fost cutremurat de dictatura nazistă din Germania.

Când autorul a fost încorporat pentru a lupta în războiul din Coreea, el a refuzat să-şi satisfacă stagiul militar obligatoriu în America la acea vreme, fiind condamnat pentru aceasta la nouă luni de închisoare. Apoi, politologul a fost vreme de 30 de ani titularul unei catedre la universitatea Harvard. În 1973 şi-a scris principala carte, intitulată „Politica acţiunii nonviolente”.

Sharp a fost un om timid, un gânditor liniştit. Sfaturile sale însă au fost luate în seamă în întreaga lume, fiind aplicate în cursul protestelor paşnice din Ucraina şi Georgia, din Balcani dar şi din Egipt. Cei aflaţi la putere în Venezuela, Iran sau Myanmar l-au defăimat pe autorul american, acuzându-l că era un agent al CIA care nu urmărea decât să instaureze dezordinea şi haosul.

Sharp a respins vehement aceste acuzaţii, afirmând că „nu ar coopera niciodată cu un guvern, nici măcar cu cel propriu, chiar dacă ar avea bună întrebuinţare pentru banii astfel obţinuţi”.

Descrierea filmului

Cu titlul original „How to start a revolution”, acest film documentar este povestea remarcabilă a revoluțiilor moderne, a capacității oamenilor de a schimba lumea în care trăiesc și pe oamenii care îi conduc.

Filmul relevă pentru prima oară povestea lui Gene Sharp, nominalizat la Premul Nobel, cel mai mare expert din lume în domeniul revoluțiilor non-violente. Regizorul Ruaridh Arrow ne arată cum a reușit munca lui Sharp să ofere noii generații de lideri revoluționari armele de care au nevoie pentru a-i răsturna pe dictatori.

Ne arată cum cei 198 de pași spre schimbarea non-violentă a unui regim au inspirat revoluțiile din Serbia până în Ucraina și din Egipt până în Siria. Pentru a realiza acest film, regizorul a înnoptat în Piața Tahrir din Cairo în timpul celei mai tensionate perioade a revoluției din februarie. I-a cunoscut pe liderii mișcării pro-democrație din Siria, dar și pe cei responsabili de răsturnarea dictatorilor din Serbia și Ucraina. Filmul ne mai arată că social media a devenit o amenințare la adresa dictatorilor, ceva de neimaginat în urmă cu un deceniu.

Lasă un răspuns