Influențarea opiniei publice prin “dictatura științifică”

Influențarea opiniei publice prin “dictatura științifică”

Influențarea opiniei publice prin “dictatura științifică”

De-a lungul întregii istorii, tiranii au folosit forța coercitivă și teroarea pentru a controla populațiile. Începând cu Revoluția Tehnologică, elitele au dobândit din ce în ce mai mult capacitatea de a controla însăși biologia și psihologia individului.

Au ajuns până la punctul în care nu mai este necesar să impună un sistem de teroare. Astfel, controlul este implementat la un nivel mult mai profund: psihologic – subliminal și biologic – individual.

În timp ce teroarea poate împiedica oamenii să se opună puterii pentru o perioadă, dictatura științifică poate crea o condiție personală psiho-socială în care individul ajunge să-și iubească propria sclavie;

Oamenii, ca niște animale de companie, sunt determinați să-și iubească liderii și să-și accepte servitutea.

Ce este “Dictatura științifică”?

În 1932, Aldous Huxley a scris romanul său distopic “Brave New World”, în care preconiza apariția dictaturilor științifice ale viitorului. În eseul său din 1958, “Brave New World Revisited”, Huxley a examinat cât de departe și unde se îndrepta lumea în scurta perioadă de la publicarea cărții sale.

Iată ce scria:

“În politică, echivalentul unei teorii științifice complet dezvoltate sau a unui sistem filosofic este o dictatură totalitară. În economie, echivalentul unei opere de artă frumos realizate, este fabrica, în care muncitorii sunt perfect ajustați mașinilor.”

„Cred că secolul al XXI-lea va fi era elitelor mondiale, a sistemului științific și al Brave New World (Noii Ordini).”

În 1952, Bertrand Russell, un filozof, istoric, matematician și critic britanic a scris cartea “Impactul științei asupra societății”, în care a examinat și a averizat despre modul în care știința și revoluția tehnologică se schimbă.

În cartea sa, Russell a explicat:

“Cred că subiectul care va avea cea mai mare importanță politică este psihologia maselor. Psihologia maselor, științific vorbind, nu este un studiu foarte avansat …

Acest studiu este extrem de util oamenilor practici, fie că doresc să se îmbogățească, fie să dobândească puterea de guvernare. Până acum, ca știință, a folosit metode de regulă, bazate pe un fel de bun simț intuitiv.

Importanța sa a crescut enorm odată cu dezvoltarea metodelor moderne de propagandă. Dintre acestea, cea mai influentă, este ceea ce se numește – educație. Religia joacă un rol, deși în diminuare; presa, cinematograful și radioul joacă un rol din ce în ce mai mare.”

Russell a continuat să analizeze dacă o “dictatură științifică” este mai stabilă decât o democrație. El a postulat:

“În afară de pericolul războiului, nu văd niciun motiv pentru care un astfel de regim ar trebui să fie instabil. La urma urmei, majoritatea țărilor civilizate și semi-civilizate cunoscute de istorie au avut o clasă mare de sclavi sau iobagi, complet subordonați proprietarilor lor.

Nu există nimic în natura umană care să facă imposibilă persistența unui astfel de sistem. Și întreaga dezvoltare a tehnicii științifice, a făcut (mai ușor decât era) să mențină o regulă despotică a unei minorități.

.

Atunci când guvernul controlează distribuția alimentelor, puterea sa este absolută, atât timp cât poate conta pe poliție și forțele armate. Și loialitatea acestora poate fi asigurată, oferindu-le o parte din privilegiile clasei de conducere.

Nu văd cum vreo mișcare internă de revoltă poate aduce vreodată libertate celor oprimați într-o dictatură științifică modernă.”

“Este de așteptat ca progresele în fiziologie și psihologie să ofere guvernelor mult mai mult control asupra mentalității individuale decât există acum în țările totalitare. Fichte a precizat că educația ar trebui să urmărească distrugerea liberului arbitru.

Astfel că, după ce elevii termină școala, ei vor fi incapabili, să gândească sau să acționeze altfel decât așa cum i-a format școala … Dieta, vaccinurile și legislația se vor combina, pentru a produce un anumit caracter și un set de comportamente pe care autoritățile le consideră de dorit.”

Russell a explicat că, “controlul asupra opiniei depinde în diverse moduri de tehnica științifică. Acolo unde toți copiii merg la școală iar acestea sunt controlate de guvern, autoritățile pot manipula mintea tinerilor astfel încât aceștia să se dezică de tot ceea ce este contrar ideologiei oficiale.”

Ulterior, Russell a proclamat în cartea sa că “o societate științifică nu poate avea stabilitate dacă nu există un guvern mondial.”

.

În 1970, Zbigniew Brzezinski a scris despre “apariția treptată a unei societăți mai controlate și direcționate”, în cartea sa “Revoluția tehnotronică”, explicând:

“O astfel de societate ar fi dominată de o elită a cărei pretenție către puterea politică se bazează pe presupusele cunoștințe științifice superioare.

Această elită nu ar ezita să își atingă scopurile politice prin utilizarea celor mai noi tehnici moderne de influențare a comportamentului public și de menținere a societății sub o supraveghere și un control strâns.”

Referințe:

1) Aldous Huxley – Brave New World
2) Bertrand Russell – The Impact of Science on Society
3) Zbigniew Brzezinski – Technotronic revolution

Foto: sotiras.org

Lasă un răspuns