Platforma de mâine a facebook-ului – Metaversul

Platforma de mâine a facebook-ului - Metaversul

Platforma de mâine a facebook-ului – Metaversul

Metaversul este o lume virtuală ipotetică ce poate fi accesată prin tehnologii avansate de realitate virtuală și realitate augmentată. Ideea este de a crea un internet de viitoare generație suprapus peste lumea fizică din jurul nostru. Vor fi multe spații virtuale 3D între care avatarurile pot naviga rapid.

Pot interacționa cu alți useri și pot trece dintr-o lume fictivă în alta foarte ușor. Cel puțin așa sună teoria celor care spun că metaversul va fi ”the next big thing”.

Metaversul va fi cea mai mare revoluție petrecută în platformele de computing, mai mare decât revoluția tehnologiilor mobile și mai mare decât revoluția web”, spunea Marc Whitten de la Unity Software, companie care dezvoltă software pentru gaming și își pune mari speranțe în ideea de metavers.

Șefii companiilor tech care cred în viitorul metaversului spun că va fi vast și va fi plin de replici ale unor locuri din lumea reală. Nu doar cum arată acum, ci și cum arătau în trecut și cum ar putea arăta în viitor.

Un director al Nvidia dă un exemplu: o grupă de studenți se vor putea întâlni prin intermediul căștilor de realitate virtuală și al avatarurilor într-o vizită virtuală în Roma antică și avatarul unui profesor le va explica în timpul plimbării tot ce văd. Ba chiar ar putea să pună întrebări unui gladiator, evident virtual și el.

Univers special

Acest univers special va putea fi accesat și cu smartphone-uri și PC-uri, dar mai ales cu ochelari smart mult mai ușori și mai performanți decât căștile grele de realitate virtuală care pe mulți îi amețesc.

Vor fi și noi gadgeturi cu feedback tactil, iar cuvintele folosite cel mai adesea când este vorba despre acest nou univers sunt ”immersive” și ”immersion”, în sensul că acest Internet 3.0 va fi captivant și te va face să te ”scufunzi” în el și să stai mult acolo, accesând cât mai multe spații fictive.

”The metaverse is the internet, but so much more” (Metaversul este internetul și mult mai mult decât atât) este un citat des întâlnit când este vorba despre acest nou spațiu virtual.

Facebook

”Vă puteți gândi la ”Metaverse” ca la un Internet întruchipat unde, în loc să vizionezi conținut, ești în centrul acelui conținut și simți prezența altor oameni, în diverse locuri și trăind diverse experiențe pe care nu le-ai putea avea pe pagini web 2D sau în aplicații web”, spunea în august Mark Zuckerberg de la Facebook.

Facebook avea în plan ideea de metavers încă din 2014 când a cumpărat Oculus, ideea fiind de a construi ”platforma de mâine” pe care userii să o folosească prin intermediul căștilor de realitate augmentată Oculus.

Facebook a înființat un nou grup intern care să dezvolte ”un spațiu social 3D”, iar oficialii companiei au făcut în ultimele luni mai multe declarații despre ambițiile de a construi acest metavers. Cea mai recentă promisiune este de acum câteva zile, când Facebook a spus că va angaja 10.000 de oameni în UE pentru a lucra la crearea metaversului.

Roblox și Fortnite, indicii despre cum ar arăta un viitor metavers

În prezent nu avem un metavers global, dar diverse elemente sunt prezente online, zeci de milioane de oameni accesând zilnic lumi virtuale cum ar fi jocurile din Fortnite sau de pe platforma Roblox. Pe Roblox, spre exemplu, jucătorii asistă – prin intermediul avatarurilor – la concerte, la petreceri de aniversare sau la prezentări de modă.

Roblox este un exemplu interesant, fiind o platformă unde dezvoltatorii independenți pot crea jocuri care sunt jucate mai ales de copii, iar pe Roblox există un fel de metavers.

Și datele companiei arată că numărul de useri ajunge zilnic la 42 milioane. Moneda virtuală Robux poate fi folosită pentru a cumpăra diverse articole digitale, de la pălării, până la baloane cu aer cald. articole ce sunt folosite de avatarurile din jocuri. În primul trimestru din 2021 userii Roblox au cheltuit peste 650 milioane de dolari pe aceste articole virtuale, semn că metaversul este un loc excelent de shopping. Roblox este evaluată la 50 miliarde dolari.

Nvidia

Și Nvidia, companie celebră pentru plăcile grafice, lucrează la un proiect de infrastructură pentru Metavers denumit Omniverse, proiect care va permite dezvoltatorilor să colaboreze în timp real pentru a realiza software de creare de conținut pentru metaversul viitorului.

Probabil cea mai cunoscută experiență de tip ”metaverse” este în jocul Fortnite al Epic Games, lansat în iulie 2017. Inițial jocul nu a pornit cu ideea de a construi un univers virtual, dar succesul jocului a determinat compania să meargă spre această direcție.

Fortnite a generat pentru Epic Games venituri totale de 9 miliarde dolari în 2018 și 2019. Cei de la Epic Games spun că în Fortnite au creat un metavers pe care-l definesc ca fiind ”mult mai mult decât un joc, ci un loc social” unde tu și prietenii vă puteți întâlni prin intermediul avatarurilor și puteți merge din loc în loc pentru a avea experiențe variate, dar ținând mereu legătura. Cei de la Epic spuneau că metaversul lor NU este un catalog cu aplicații.

Fortnite a devenit și mai celebru după ce Ariana Grande a ținut concerte virtuale în joc.

Epic Games a anunțat investiții de un miliard de dolari pentru metavers, iar compania are bani, fiindcă este deținută în proporție de 40% de gigantul chinez tech Tencent. Și rivalul Alibaba va investi masiv, iar presa chineză a scris că au fost înregistrate mărcile “Ali Metavers”, “Taobao Metaverse” și “DingDing Metaverse”

Metaversul – Cum ar putea fi și de ce lucruri vei avea nevoie

Fanii metaversului viitorului îl văd precum un cyber-spațiu comun, uriaș care face conexiunea între realitate augmentată și realitate virtuală și unde avatarurile pot trece simplu de la o activitate la alta.

Evident că este o sarcină uriașă și va necesita forță mare de computing, procesoare mai puternice și negocieri între companii rivale care să ducă la standardizarea comunicării, pentru ca acest nou univers virtual să fie atractiv.

În ”metaverse” oamenii reali vor interacționa cu alți oameni sub forma unor avataruri, dar avansul în tehnologia procesoarelor grafice va face ca aceste avataruri să nu arate precum personajele din desene animate, ci să fie mult mai apropiate de realitate. Un exemplu de experiență ar fi să poți sta de vorbă cu avatarul unui personaj istoric cunoscut.

Casca VR

Va fi esențial să ai o cască VR sau un fel de ochelari smart și un device de ”motion tracking” pentru a putea apuca diverse obiecte virtuale. Companiile care produc căști de realitatea virtuală spun că userii s-au cam săturat de rețelele sociale și vor un mediu nou și modern să interacționeze, iar metaversul ar fi acest mediu fiindcă oameni vor putea întruchipa personajele dorite prin avataruri și pot explora locuri senzaționale. Este un pas mare față de filtrele foto din prezent.

Cei care spun că metaversul va avea succes sunt convinși că tehnologia va fi atât de avansată, încât o întâlnire virtuală va fi precum una reală și foarte puține diferențe vor fi resimțite. Evident că este greu de crezut că diferențele vor ajunge atât de mici.

Vor putea fi amestecate elemente din realitatea virtuală și cea…reală: spre exemplu avatarul tău ar putea urmări un meci de fotbal și se poate plimba prin tribune discutând despre meciul live cu alte avataruri care urmăresc partida în același loc al universului virtual.

De ce atât de multe companii sunt interesate de metavers

O altă companie interesată puternic de metavers este Microsoft care în luna mai spunea că este ”poziționată în mod unic” pentru a ajuta companiile să-și dezvolte aplicații de metavers (“metaverse apps”) pentru că are tool-uri de realitate artificială și de ”mixed reality”. Microsoft deține din 2014 și jocul de creativitate și construcție Minecraft, un uriaș succes.

Elemente de metavers conține și foarte popularul joc Animal Crossing: New Horizons al Nintendo.

De ce vor multe companii să aibă un rol în crearea unui metavers global? Fiindcă pot obține venituri bune și metaversul este o grozavă oportunitate de a vinde diverse lucruri. Un exemplu edificator este de pe platforma Roblox unde compania Gucci a organizat o expoziție virtuală de produse în primăvara lui 2021 iar un user a plătit 4.100 de dolari pe o geantă virtuală de lux, cu 800 de dolari mai mult decât costa produsul în magazinele reale.

Autor: Vlad Barza

Citește articolul integral pe hotnews.ro

Foto: ctovision.com

Lasă un răspuns