Proiectul MK ULTRA (2)

Proiectul MK ULTRA (2). Un document MK-ULTRA din 1955 oferă o indicație pentru mărimea și gama de efort depus; acest document se referă la studiul unui set de substanțe care alterează mintea descrise după cum urmează: [1]

1. Substanțe care vor provoca gândirea lipsită de logică și impulsivitatea, până la punctul în care beneficiarul este discreditat public.

2. Substanțele care cresc eficiența în gândire și percepție.

3. Materialele care vor preveni sau contracara efectul alcoolului.

4. Materialele care vor provoca efectul îmbătător echivalent cu cel al alcoolului.

5. Materialele care vor produce semne și simptome de boli recunoscute într-un mod reversibil, astfel încât acestea pot fi utilizate pentru a determina persoana să zacă în pat etc

6. Materialele care vor ușura inducerea hipnozei sau pentru a spori utilitatea sa.

7. Substanțe, care vor spori capacitatea indivizilor de a rezista privațiunilor, torturilor și oricărui fel de coerciție în cursul interogatoriilor, și așa-numita “spălarea creierului”.

8. Materiale și metode fizice care vor produce amnezie pentru evenimentele precedente, precum și în timpul utilizării lor.

9. Metode fizice de a produce șoc și confuzie pe perioade lungi de timp și care pot fi utilizate fără să lase urme.

10. Substanțe care produc invaliditate fizică, cum ar fi paralizia picioarelor, anemie acută, etc

11. Substanțe care produc euforie “pură” fără efectul depresiv ulterior.

12. Substanțe care modifică structura de personalitate în așa fel ca tendința beneficiarului de a deveni dependent de o altă persoană să fie crescută.

13. Un material care va provoca o confuzie mentală a individului astfel încât acesta nu va putea să inventeze povești la un interogatoriu.

14. Substanțe care micșorează ambiția și eficiența generală de lucru a bărbaților atunci când este administrat în cantități nedetectabile.

15. Substanțe care promovează slăbiciune sau denaturare a vederii sau auzului, de preferință fără efecte permanente.

16. O pastilă knock-out, care poate fi administrată clandestin în băuturi, alimente, țigări, ca un aerosol, etc, care va putea fi utilizat în siguranță, oferind un maxim de amnezie, adecvată pentru utilizarea ad-hoc de către agenți.

17. Un material care poate fi administrat clandestin prin metodele de mai sus și care, în cantități foarte mici va fi imposibil pentru om să efectueze orice fel de activitate fizică.

Un aranjament secret a acordat programului MK-ULTRA un procent din bugetul CIA. Directorului programului MK-ULTRA i-a fost acordat șase la sută din bugetul de funcționare al CIA în 1953, fără supraveghere sau contabilitate [2]. O sumă estimată la 10 milioane de dolari sau mai mult a fost cheltuită [3].

Documentele CIA sugerează că posibilitățile “chimice, biologice și radiologice” au fost investigate cu scopul de control al minții, ca parte a MK-ULTRA . [4]

LSD

Primele eforturi ale CIA s-au concentrat asupra LSD-ului, care mai târziu a ajuns să domine multe dintre programele MK-ULTRA.

Odată ce proiectul MKULTRA oficial a intrat în curs de desfășurare, în aprilie 1953, experimentele au inclus administrarea LSD angajaților CIA, personalului militar, medicilor, altor agenții guvernamentale, prostituatelor, pacienților bolnavi mental, și membrilor publicului larg, în scopul de a studia reacțiile lor.

LSD și alte droguri au fost de obicei administrate fără cunoștința sau consimțământul subiectului, o încălcare a Codului Nürnberg pe care SUA au convenit să îl urmeze după al doilea război mondial.

Eforturile de a “recruta”, subiecți au fost adesea ilegale, chiar dacă utilizarea efectivă a LSD a fost legală în Statele Unite până la 6 octombrie 1966. În Operațiunea Midnight Climax, CIA-ul a creat mai multe bordeluri în San Francisco, pentru a obține o selecție de oameni care ar fi fost prea jenați pentru a vorbi despre evenimente.

Oamenii au fost tratați cu LSD-ul, bordelurile au fost echipate cu oglinzi prin care se putea vedea din spatele lor, și sesiunile au fost filmate pentru vizualizarea și studiul de după [5].

Participarea unor subiecți a fost făcută cu acordul lor, iar în aceste cazuri, au fost scoase în evidență pentru mai multe experimente extreme. Într-un caz, voluntarilor li s-a administrat LSD timp de 77 zile consecutive [6].

LSD-ul a fost respins în cele din urmă de către cercetători MK-ULTRA ca fiind prea imprevizibil în rezultatele sale. [7] Deși niște informații utile au fost uneori obținute prin chestionarea subiecților, dupa ce au ingerat LSD-ul, și un efect evident destul de frecvent a fost certitudinea subiecților “absolută și totală” că ei ar fi capabili să reziste la orice formă de interogatoriu, chiar și tortură fizică.

Alte droguri

O altă tehnică investigată a fost conectarea unui barbituric de tip IV într-un braț, și o amfetamină IV, în celălalt. [8] barbituricele erau întâi injectate în persoana respectivă iar de îndată ce persoana începea să adoarmă, amfetaminele erau injectate. În acel moment persoana începea să se bâlbâie incoerent, și câteodată a fost posibil ca, în urma unor întrebări să se obțină răspunsuri utile.

Alte experimente implicau heroina, morfina, temazepam (utilizat sub numele de cod MK-SEARCH mescalina, psilocibina, scopolamina, marijuana, alcool, pentothal de sodiu, [9] și ergine (în Subproiect 22).

Hipnoza

Documentele MK-ULTRA declasificate indică faptul că hipnoza a fost studiata la începutul anilor 1950. Scopurile experimentelor au inclus: crearea unor “anxietăți induse hipnotic”, creșterea capacității de a învăța și de a recunoaște scrieri complexe, studierea hipnozei și a examinărilor de tip poligraf, creșterea capacității de observare și de memorare a unor aranjamente complexe de obiecte fizice, și studiul relației dintre personalitate și sensibilitatea la hipnoză.” [10]

Experimente canadiene

Experimentele au fost exportate în Canada, atunci când CIA a recrutat un psihiatru scoțian, Donald Ewen Cameron, creatorul conceptului de “conducere psihică”, concept, pe care CIA l-a găsit deosebit de interesant. Cameron a sperat să corecteze schizofrenia prin ștergerea amintirii existente și reprogramarea psihicului.

El făcea naveta de la Albany, New York, la Montreal, în fiecare săptămâna pentru a lucra la institutul Allan Memorial al Universității McGill și a fost plătit cu 69.000$ din 1957 până în 1964 pentru a efectua experimente MKULTRA acolo.

În plus față de LSD, Cameron, de asemenea, a experimentat diferite droguri care induceau paralizia, precum și terapie cu electroșocuri de treizeci – patruzeci de ori mai puternice decât cele de putere normală.

Experimentele lui de “conducere psihică” au constat în punerea subiecților în comă indusă prin consumul de droguri timp de săptămâni (pâna la trei luni într-un caz), în timp ce punea înregistrări de zgomot sau simple declarații repetitive.

Experimentele lui au fost de obicei efectuate pe pacienți care au intrat în Institut pentru probleme minore, cum ar fi tulburările de anxietate și depresie postpartum, dintre care mulți au suferit definitiv din acțiunile sale. [11] Tratamente sale au dus la inconștiența victimelor, amnezie, probleme cu vorbirea, uitând de părinții lor, gândind că anchetatorii erau părinții lor. [12]

Munca sa a fost inspirata și însoțită de psihiatrul britanic dr. William Sargant de la Spitalul St Thomas “, Londra, și Spitalul Belmont, Surrey, care a fost, de asemenea, implicat în Serviciile de Informații și care a experimentat pe larg asupra pacienților săi, fără consimțământul lor, provocând daune similare, pe termen lung. [13]

Aceasta a fost perioada în care Cameron a devenit cunoscut în întreaga lume ca primul președinte al Asociației Mondiale de Psihiatrie, precum și președinte al asociațiilor americane și canadiene psihiatrice. Cameron a fost, de asemenea, un membru al tribunalului medical de la Nurenberg în 1946-47. [14]

Revelație

În 1973, directorul CIA Richard Helms a ordonat ca toate fișierele MK-ULTRA să fie distruse. În urma acestui ordin, cele mai multe documente CIA cu privire la proiect au fost distruse, făcând imposibilă orice fel de investigație completă a MK-ULTRA.

În decembrie 1974, ziarul “The New York Times” a raportat că CIA a desfășurat activități ilegale locale, inclusiv experimente pe cetățeni ai SUA, în timpul anilor 1960. Acest raport a determinat investigațiile făcute de către Congresul SUA, Comitetul Church, precum și de o comisie prezidențială cunoscută sub numele de Comisia Rockefeller care a analizat activitățile locale ale CIA, FBI, precum și informațiile legate de agențiile militare.

În vara anului 1975, Comitetul Church, precum și raportul Comisiei prezidențiale Rockefeller au dezvăluit publicului pentru prima dată că CIA și Departamentul Apărării au efectuat experimente pe subiecți umani involuntari, ca parte a unui program amplu de a influența și controla comportamentul uman prin utilizarea de droguri psihoactive, cum ar fi LSD și mescalină și a altor mijloace chimice, biologice, psihologice.

De asemenea, s-a arătat faptul că cel puțin un subiect a murit după administrarea de LSD. O mare parte din ceea ce Comitetul Church și Comisia Rockefeller au aflat despre MKULTRA a fost cuprinsă într-un raport, elaborat de Biroul Inspectorului General în 1963, care a supraviețuit distrugerii înregistrărilor din 1973. [15] Cu toate acestea, detaliile cuprinse erau puține.

Comitetul Congresului de cercetare a CIA, prezidat de senatorul Frank Church, a concluzionat că “în mod evident consimțământul nu a fost obținut înainte de la nici unul dintre subiecți”. Comitetul a remarcat că experimentele făcute de acești cercetători … pune în discuție decizia acestor agenții de a nu stabili liniile directoare pentru experimente”.

În urma recomandărilor Comitetului Church, președintele Gerald Ford în 1976, a emis primul Ordin Executiv privind activitățile de informații, care, printre altele, interzicea “experimentarea cu droguri pe subiecți umani, aceasta fiind permisă numai dacă subiectul informat își dădea acordul în scris și era asistat de o a treia parte dezinteresată, care să fie diferită pentru fiecare astfel de subiect” și în conformitate cu liniile directoare emise de către Comisia Națională. Deciziile ulterioare luate de către președinții Carter și Reagan au extins directiva pentru a se aplica la orice experimentare umană.

Când s-a atins culmea dezvăluirilor despre experimentele CIA, povești asemănătoare au apărut în ceea ce privește experimentele armatei Statelor Unite. În 1975 șeful armatei a cerut Inspectorului General al armatei să efectueze o anchetă. Printre constatările inspectorului general a fost existența unui memorandum din 1953 scris de secretarul de atunci al apărării Charles Erwin Wilson.

Documentele arată că CIA a participat la cel puțin două comisii din Departamentul Apărării în timpul anului 1952. Ceea ce au constatat aceste comisii a condus la emiterea lui ”Wilson Memo”, care a mandatat – în acord cu protocoalele Codului Nurenberg – ca voluntarii să fie folosiți numai pentru operațiunile experimentale efectuate în cadrul forțelor armate americane. Ca răspuns la ancheta inspectorului general, Wilson Memo a fost declasificat în august 1975.

În ceea ce privește testarea drogurilor din cadrul armatei, inspectorul general a constatat că “probele reflectă cu claritate faptul că orice constatare medicală posibilă a fost observată de către observatori profesioniști de la Laboratoarele Medical Research (de cercetare medicală).”

Cu toate acestea, Inspectorul General, de asemenea, a constatat că cerințele mandatului din 1953, Wilson Memo, au fost doar parțial respectate; el a ajuns la concluzia că voluntarii “nu au fost pe deplin informați, după caz, înainte de participarea lor, precum și metodele de procurare a serviciilor lor, în multe cazuri, nu părea să fi fost în acord cu intenția Departamentului de politici ale armatei care reglementează utilizarea voluntarilor în cercetare. “

S-a constatat că și alte departamente ale forțelor armate americane, Air Force, de exemplu, nu au aderat la prevederile Wilson Memo în ceea ce privește testarea voluntară de droguri.

În 1977, în timpul unei audieri organizate de către un comitet de informații special al senatului, pentru cercetarea mai adâncă a MKULTRA, amiralul Stansfield Turner, pe atunci director al Central Intelligence, a dezvăluit că CIA a găsit un set de înregistrări, format din aproximativ 20.000 de pagini, [16], care au supraviețuit ordinelor de distrugere din 1973, datorită faptului că au fost arhivate într-un centru de înregistrări care nu era folosit pentru astfel de documente [35]

Aceste documente arătau modul de finanțare al proiectelor MKULTRA, și, ca atare conținea câteva detalii ale acestor proiecte, dar mult mai mult s-a aflat prin acestea decât din raportul Inspectorului General din 1963.

În Canada, problema s-a aflat mult mai târziu, devenind cunoscută în 1984, la o emisiune de știri CBC, “The Fifth Estate” (Al cincilea Stat). Nu numai că s-a aflat că CIA a finanțat eforturile doctorului Cameron, dar un lucru poate chiar mai șocant, a fost ca guvernul canadian a fost pe deplin conștient de acest lucru, și a oferit mai târziu alți 500.000 $ pentru finanțarea continuării experimentelor.

Această revelație a împiedicat în mare parte eforturile depuse de victime pentru a da în judecată CIA, spre deosebire de omologii lor din Statele Unite care au putut; guvernul canadian în cele din urmă a soluționat în afara instanței cu 100.000 dolari pentru fiecare din cele 127 de victime.

Nici una din înregistrările personale ale Dr. Cameron de implicare a lui în MKULTRA nu a supraviețuit, familia sa distrugându-le după moartea sa care s-a datorat unui atac de cord în timpul unei ascensiuni montane, în 1967. [17]

^“Senate MKULTRA Hearing: Appendix C–Documents Referring to Subprojects, (page 167, in PDF document page numbering).” (pdf). Senate Select Committee on Intelligence and Committee on Human Resources. August 3, 1977. http://www.arts.rpi.edu/~pellr/lansberry/mkultra.pdf. Retrieved 2007-08-22.
^Declassified
^Mind Control and the Secret State
^Declassified
^Marks, John (1979). The Search for the Manchurian Candidate. New York: Times Books. pp. 106–7. ISBN 0-8129-0773-6.
^NPR Fresh Air. June 28, 2007 and Tim Weiner, The Legacy of Ashes: The History of the CIA.
^[1]
^Marks 1979: pp 40–42.
^Marks 1979: chapters 3 and 7.
^Declassified
^Marks 1979: pp 140–150.
^Turbide, Diane (1997-04-21). “Dr. Cameron’s Casualties”. http://www.ect.org/dr-camerons-casualties/. Retrieved 2007-09-09.
^Collins, Anne ([1988] 1998). In the Sleep Room: The Story of CIA Brainwashing Experiments in Canada. Toronto: Key Porter Books. pp. 39, 42–3, 133. ISBN 1550139320.
^Marks 1979: p 141.
^a b Prepared Statement of Admiral Stansfield Turner, Director of Central Intelligence
^Government Mind Control Records of MKULTRA & Bluebird/Artichoke
^HistoryOnAir Podcast 98 – MKULTRA

Foto: captura YouTube

Lasă un răspuns