Proiectul MK ULTRA (3)

Proiectul MK ULTRA (3). Raportul Biroului General de Contabilitate al Statelor Unite

Biroul General de Contabilitate al Statelor Unite a emis un raport în 28 septembrie 1994, în care a declarat că între 1940 și 1974, DOD (Department of Defense – Departamentul de Apărare) și alte agenții naționale de securitate au studiat mii de subiecți umani făcând teste și experimente care implică substanțe periculoase.

Citat din studiu:

… Lucrând cu CIA, Departamentul de Apărare a administrat droguri halucinogene la mii de “voluntari” soldați între anii 1950 și 1960. În plus față de LSD, armata, de asemenea, a testat benzilat quinuclidinyl, un halucinogen cu numele de cod BZ.

Multe din aceste teste au fost efectuate în cadrul așa-numitului program MKULTRA, stabilit pentru a contracara deja știutele descoperiri sovietice și chineze în tehnicile de spălare a creierului. Între 1953 și 1964, programul a constat din 149 de proiecte care implicau testarea de droguri și alte studii pe subiecți umani involuntari … []

Decese

La 16 august 1951, operațiunile CIA-ului au adăugat LSD în pâinile vândute de către o brutărie situată în Pont-Saint-Esprit, un mic sat din sudul Franței. Rezidenții locali fără să vrea, au consumat pâine, care a dus la cinci decese documentate. Acest incident a fost un precursor direct la experimentele cu LSD desfășurate în conformitate cu programul CIA MKULTRA dupa ce a fost inaugurat în aprilie, 1953. []

Harold Blauer, un jucător profesionist de tenis de la New York City, a murit în ianuarie, 1953, ca urmare a unui experiment secret făcut de armată care implica MDA. []

Lui Frank Olson, un biochimist și cercetător din armata Statelor Unite pentru armele biologice, i-a fost adminstrat LSD, fără știrea sau consimțământul său, în noiembrie, 1953, ca parte a unui experiment CIA, și a murit în circumstanțe suspecte (inițial etichetat ca sinucidere), o săptămâna mai târziu în urma unui episod sever de nebunie.

Medicul CIA care trebuia să monitorizeze recuperarea lui Olson, a pretins că dormea într-o altă cameră a hotelului din New York City când Olson a sărit pe fereastra de la etajul treisprezece, omorăndu-se. []

Fiul lui Olson contestă această versiune a evenimentelor, și susține că tatăl său a fost ucis din cauza convingerii sale de a divulga cunoștințele sale foarte secrete cu privire la interogare, din programul numit Project ARTICHOKE (Proiectul Anghinare). [] Corpul lui Frank Olson a fost exhumat în 1994, și leziunile craniene indicau că Olson a fost lovit, fiind inconștient înainte de a se arunca pe fereastră. []

În contradicție cu aceasta, investigațiile proprii interne făcute de CIA, au susținut că Gottlieb a efectuat experimentul, Olson știind dinainte, cu toate că nici Olson, nici ceilalți oameni care luau parte la experiment nu au fost informați cu privire la natura exactă a drogului până la aproximativ 20 de minute după administrarea lui.

Raportul a mai sugerat că Gottlieb a primit din aceasta cauză o mustrare, deoarece nu a luat în considerare starea lui Olson care era deja diagnosticat cu tendințe sinucigașe, care ar fi putut să fie exacerbată de LSD. []

Alte decese au avut loc printre cei care au prezentat episoade psihiatrice, dupa ingerarea LSD-ului, deși aceste decese sunt mai puțin documentate.

Aspecte de ordin juridic care implică consimțământul în cunoștință de cauză

Dezvăluirile despre CIA și armată au determinat o serie de subiecți sau urmașii acestora de a da în judecată guvernul federal pentru realizarea experimentelor ilegale.

Deși guvernul în mod agresiv, și, uneori, cu succes, a încercat să evite răspunderea juridică, mai mulți reclamanți au primit despăgubiri prin hotărâre judecătorească, sau în afara instanțelor judecătorești, sau acțiuni ale Congresului.

Familia lui Frank Olson a primit 750.000 dolari printr-un act special al Congresului, și atât președintele Ford cât și directorul CIA, William Colby s-au întâlnit cu familia lui Olson pentru a-și cere scuze public.

Anterior, CIA și armata în mod activ și cu succes au încercat să nu divulge informațiile incriminatoare, chiar dacă ei au acordat compensații familiilor în secret. Unul din subiecții pe care s-au efectuat experimentare de droguri în cadrul armatei, James Stanley, un sergent în cadrul armatei, a avut parte de un process fără succes.

Guvernul a susținut că lui Stanley îi era interzis să facă proces deoarece se aplică o doctrină juridică, cunoscută sub numele de doctrina Feres, cazul de dupa 1950 judecat de către Curtea Supremă, Feres versus Statele Unite, care interzice membrilor forțelor armate de a da în judecată guvernul pentru orice rău suferit provocat ca “incident de serviciu.”

In 1987, Curtea Suprema de aparare a afirmat acest lucru intr-o decizie 5-4 care a respins cazul lui Stanley. [8] Majoritatea au afirmat ca “un test de raspundere care depinde de masura in care procese particulare, repun in discutie disciplina militara si de luarea deciziilor in sine ar putea necesita ancheta juridica, si, prin urmare, amestecul, in problemele militare.”

In dezacord, judecatorul William Brennan a sustinut ca necesitatea de a pastra disciplina militara nu ar trebui sa protejeze guvernul de raspundere si de pedepse pentru incalcari grave ale drepturilor constitutionale:

Procesele medicale de la Nuremberg, din 1947 au lasat o profunda impresie asupra lumii intregi tocmai prin faptul ca experimentarea pe subiecti umani fara ca acestia sa stie este din punct de vedere moral si legal inacceptabil.

Tribunalul Militar al Statelor Unite a instituit Codul Nürnberg ca un standard pe baza carora sa se judece oamenii de stiinta germani care au experimentat pe subiecti umani … . [I] ca o sfidare a acestui principiu, oficialii militari de informatii … au inceput pe ascuns testarea unor materiale chimice si biologice, inclusiv LSD.

Judecatoarea Sandra Day O’Connor, scriind o scrisoare de protest impotriva unei hotarari majoritare, a declarat:

„Nici o regula juridica artizanala n-ar trebui sa sustraga de la raspundere experimentarea involuntara si fara cunostiinta a oamenilor pretinsa a fi avut loc in acest caz.

Intr-adevar, dupa cum observa Brennan Justitie, Statele Unite au jucat un rol esential in a urmari penal oficialii nazisti care au experimentat pe subiecti umani in timpul celui de-al doilea razboi, precum si standardele pe care la Nürnberg tribunalele militare dezvoltate pentru a judeca comportamentul pârâtilor a declarat ca acordul “voluntar al subiectului uman este absolut esential … pentru a satisface concepte morale, etice, si juridice.

”In cazul in care acest principiu este incalcat, societatea poate avea grija cel putin ca victimele sa fie despagubite, cat de mult se poate, de catre cei care au incalcat acest principiu.”

Acesta este singurul caz, abordat in Curtea Suprema de aplicare a Codului Nürnberg in legatura cu experimentele, sponsorizate de guvernul Statelor Unite. Desi procesul nu a avut succes, opinii divergente atrag atentia asupra armatei – si in asociatie cu aceasta asupra guvernului – ca utilizarea oamenilor fara consimtamântul lor este inacceptabila.

Aplicarea limitata a codului Nürnberg in instantele de judecata din SUA nu reduce puterea principiilor adoptate, in special in lumina povestilor legate de nerespectarea acestor principii care a aparut in mass-media si in literatura de specialitate in cursul anilor 1960 si 1970 precum si in politicile adoptate in mijlocul anilor 1970.

Intr-un alt proces, Wayne Ritchie, un fost ofiter federal al Statelor Unite, a presupus ca CIA a presarat LSD asupra alimentelor sau bauturii sale la o petrecere de Craciun 1957. In timp ce guvernul a recunoscut ca la acel moment, droga oameni fara consimtamantul lor, judecatoarea Marilyn Sala Patel a gasit ca Ritchie nu poate dovedi ca el a fost una din victimele MKULTRA si a respins cazul in 2007 [].

Gradul de participare

Patruzeci si patru colegii sau universitati americane, 15 fundatii de cercetare pe problem de chimie ori ale companiilor farmaceutice si similare, inclusiv Sandoz (in prezent, Novartis) si Eli Lilly & Co, 12 spitale sau clinici (in plus fata de cele asociate cu universitati), si 3 inchisori sunt cunoscute de a fi participat la MKULTRA. []

Subiecti notabili

O cantitate considerabila de dovezi credibile indirecte sugereaza ca Theodore Kaczynski, de asemenea, cunoscut sub numele de Unabomber, a participat la experimentele CIA-sponsorizate de MK-ULTRA efectuate la Universitatea Harvard din toamna anului 1959, pina in primavara anului 1962. [] In timpul celui de al doilea razboi mondial, Henry Murray, seful cercetator in experimentele de la Harvard, a lucrat cu Office of Strategic Services (OSS) – Biroul de Servicii Strategice, care a fost un precursor al CIA.

Murray a facut cerere pentru o finantare catre Marina Statelor Unite, si experimentele sale de stres de la Harvard semanau foarte mult cu cele conduse de OSS. [48] Incepând de la vârsta de saisprezece ani, Kaczynski a participat impreuna cu alti 21 studenti in experimentele de la Harvard, care au fost descrise ca fiind “ingrijoratoare” si “etic imposibil de aparat.” []

Merry Prankster Ken Kesey, autorul “Zbor deasupra unui cuib de cuci” s-a oferit voluntar pentru experimentele MK-ULTRA in timp ce era student la Universitatea Stanford. Administrarea de LSD de catre KESEY pe parcursul acestor experimente au dus direct la promovarea sa pe scara larga a drogurilor si dezvoltarea ulterioara a culturii hippie. []

Robert Hunter este un poet liric american, cântaret, compozitor, traducator, si poet, cunoscut mai ales pentru asocierea sa cu Jerry Garcia si Grateful Dead. Impreuna cu Ken Kesey, Hunter a fost unul din primii voluntari ai MKULTRA la Universitatea Stanford. Subiectii testului de la Stanford au fost platiti pentru a lua LSD, psilocibina, mescalina si, pentru raportarea experientelor lor. Aceste experiente l-au influentat creativ pe Hunter:

“Stai pe spate imagineaza-te in picaj pe o porfira violeta cu creste de spuma de picaturi de cristal care cad usor in mare intr-o ceata foarte fina de dimineata … si apoi o cascada cu sunet de clopotel (trebuie sa te iau de mâna, pe fiecare atât de lent) si apoi aglomerarea brusca intr-un hohot de argint vibrant de neinteles, de sânge care canta, veseli clopotei rasunatori…. Pe credinta mea, daca acest lucru este nebunie, atunci pentru dragostea de Dumnezeu permite-mi sa ramâna o nebunie.” [McNally 42-43] []

Candy Jones, prezentator american de moda si moderator la radio, pretinde ca a fost o victima a experimentelor de control al mintii, in anii ‘60. []

Ticalosul sef irlandez de gloate James “Whitey” Bulger s-a oferit voluntar pentru testare in timp ce era in inchisoare. []

Teorii ale conspiratiei

MK-ULTRA joaca un rol in multe teorii ale conspiratiei tinând cont de natura sa si de distrugerea celor mai multe inregistrari. [] Lawrence Teeter, avocatul pentru asasinul Sirhan Sirhan, credea ca Sirhan a fost sub influenta hipnozei, când a tras asupra lui Robert F. Kennedy in 1968. Teeter a legat programul CIA MKULTRA de tehnici de control al mintii care, sustinea el, au fost folosite pentru a-l controla pe Sirhan. []

Jonestown, locatia din Guyana al cultului Jones Jim si Templul Popoarelor de sinucidere in masa, s-a crezut a fi fost un loc de testare pentru experimentele MKULTRA medicale si de control asupra mintii dupa incheierea oficiala a programului. Congresmanul Leo Ryan, un critic cunoscut al CIA, a fost asasinat de membrii Templului Popoarelor dupa ce a vizitat personal Jonestown pentru investigarea diverselor nereguli semnalate. []

^Quote from “Is Military Research Hazardous to Veterans Health? Lessons Spanning Half A Century”, part F. HALLUCINOGENS 103rd Congress, 2nd Session-S. Prt. 103-97; Staff Report prepared for the committee on veterans’ affairs December 8, 1994 John D. Rockefeller IV, West Virginia, Chairman. Online copy provided by gulfweb.org, which describes itself as “Serving the Gulf War Veteran Community Worldwide Since 1994″. (The same document is available from many other (unofficial) sites, which may or may not be independent.)
^Marks 1979: p 72n.
^a b Marks 1979: chapter 5.
^Olson, E (2002-08-22). “Family Statement on the Murder of Frank Olson”.http://www.frankolsonproject.org/Statements/FamilyStatement2002.html. Retrieved 2008-10-16.
^Ronson, Jon (2004). The Men Who Stare at Goats. Picador. ISBN 0-330-37548-2.
^United States v. Stanley, 483 S. 669 (1987)
^“Ritchie v. United States of America: United States District Court, Northern District of California No. C 00-3940 MHP. Findings of Fact and Conclusion of Law Re: Motion for Judgment on Partial Findings” (pdf).http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/5/5c/Ritchie.pdf. Retrieved 2008-10-16.
^Book Review: Search for the Manchurian Candidate by John Marks
^CIA Off Campus: Building the Movement Against Agency Recruitment and Research
^a b c Chase, A (2000-06-01). “Harvard and the Making of the Unabomber”. The Atlantic Monthly. pp. 41–65.http://www.theatlantic.com/issues/2000/06/chase.htm. Retrieved 2008-10-16.
^Cockburn, A; St Clair J (1999-10-18). “CIA Shrinks and LSD”. CounterPunch.http://www.counterpunch.org/ciashrinks.html. Retrieved 2008-10-16.
^Baker, Jeff (November 11, 2001). “All times a great artist, Ken Kesey is dead at age 66″. The Oregonian: pp. A1.
^McNally, Dennis. A Long Strange Trip: The Inside History of the Grateful Dead. Broadway Books, 2002. ISBN 0-7679-1186-5.
^Bennett, C (2001-07-01). “Candy Jones: How a leading American fashion model came to be experimented upon by the CIA mind control team”. Fortean Times.http://www.forteantimes.com/features/profiles/497/candy_jones.html. Retrieved 2008-10-16.
^Bruno, A. “James “Whitey” Bulger”. truetv.com.http://www.trutv.com//library/crime/gangsters_outlaws/mob_bosses/james_whitey_bulger/2.html. Retrieved 2008-10-16.
^Knight, P (2003). Conspiracy theories in American history: an encyclopedia, Volume 2. ABC-CLIO. pp. 490.ISBN 1576078124.
^Teeter, Lawrence. “Interview with Sirhan’s attorney Lawrence Teeter”. KPFA 94.1/Guns & Butter show.http://www.kpfa.org/archives/index.php?arch=8965&page=2&type=.
^Meier, M (1989). Was Jonestown a CIA Medical Experiment?: A Review of the Evidence. New York: Edwin Mellen. ISBN 0-8894-6013-2.

Foto: ecosia.org

Lasă un răspuns