Proiectul Stargate: Experimentele umane ale CIA privind controlul minții

Proiectul Stargate: Experimentele umane ale CIA

Proiectul Stargate: Experimentele umane ale CIA

Proiectul Stargate sună ca ceva ieșit din comun – și cam așa este. Dar, nu se referă la găuri de vierme sau la explorarea altor planete, ci mai degrabă la un program finanțat de CIA care se concentrează pe psihokinezie și percepție extrasenzorială (ESP).

Proiectul Stargate a fost un program de mai multe milioane de dolari pus în aplicare de CIA la apogeul Războiului Rece pentru a încerca să întreacă Uniunea Sovietică în ceea ce privește puterea minții. Acest program a explorat citirea gândurilor, telepatia, prezicerea viitorului și capacitatea de a „vedea” un loc sau un timp, fără a fi acolo.

Originile Războiului Rece:

CIA credea că Uniunea Sovietică cheltuia sume nebunești (60 de milioane de ruble anual, mai exact) pe proiecte ESP și de citire a minții în scopuri de spionaj.

Încă nu este clar dacă Uniunea Sovietică a participat sau nu la proiecte ESP, deoarece documentele oficiale din Războiul Rece sunt încă secrete. Ceea ce este clar este că CIA a crezut că Uniunea Sovietică participa la acest tip de proiect și a decis să creeze un prototip american de cercetări și experimente similare.

Deși asta ar putea părea o prostie astăzi, este important să ne amintim contextul vremii. Atât în Statele Unite, cât și în Uniunea Sovietică, un lucru era clar – dacă o țară încerca ceva nou, cealaltă țară avea tendința să urmeze exemplul pentru a se asigura că nu rămâne în urmă cu niciun fel de inovații tehnologice.

Astfel, în 1972, CIA a obținut finanțare pentru un program cunoscut sub numele de SCANATE, iar cercetarea privind controlul minții susținută de guvern, era oficial în curs de desfășurare.

Testarea lui Uri Geller

Cercetarea și testarea privind vizualizarea de la distanță au început rapid în 1972 la Institutul de Cercetare Stanford (SRI) din Menlo Park, California. Fizicienii Russell Targ și Harold Puthoff au început să testeze oameni pe care îi considerau „indivizi cu capacități psihice deosebite”.

Unul dintre cei mai cunoscuți indivizi testați în această primă fază a Proiectului Star Gate a fost celebrul Uri Geller. Cunoscut pentru capacitatea sa de a îndoi linguri, CIA l-a recrutat din cauza presupuselor sale abilități psihice. Timp de opt zile (în august 1973), Geller a fost închis într-o cameră în timp ce CIA a făcut diverse experimente cu el pentru a-i testa abilitățile supranaturale.

Aceste experimente au testat capacitatea lui Geller de a „vedea” desene ascunse, de a găsi metal îngropat și de a îndoi lingurile cu mintea. Ca urmare a „succesului” lui Geller în această perioadă experimentală, CIA a concluzionat că Geller și-a demonstrat „capacitatea de percepție paranormală într-o manieră convingătoare”.

Acest succes aparent cu Geller a atras un interes suplimentar din partea Departamentului de Apărare al SUA. După ce testele inițiale ale lui Geller au fost făcute de CIA, profesorul de psihologie de la Universitatea din Oregon Ray Hyman a fost rugat să meargă la SRI și să-l evalueze personal pe Geller. După ce l-a întâlnit și l-a evaluat pe Geller, Hyman a concluzionat că Geller a fost o fraudă și ar putea identifica cu ușurință lacunele și inconsecvențele din actele lui Geller…

Operațiunea Grill Flame

La sfârșitul anilor 1970, CIA și-a oprit activitatea cu ESP, iar programul s-a mutat din California la Fort Meade din Maryland. Deși testele inițiale din anii 1970 nu au fost neapărat promițătoare și total inconsecvente, proiectul a continuat să primească finanțare de la Congres.

În 1979, în timpul unei discuții în cadrul Comitetului permanent pentru informații al Camerei despre vederea de la distanță, reprezentantul Charle Rose a declarat că programul „pare un sistem radar al naibii de ieftin. Și dacă rușii îl au și noi nu, avem probleme serioase.”

De departe, cel mai de succes caz al Operațiunii Grill Flame a fost cel al locației unui avion sovietic care se prăbușise în Republica Democrată Congo (care era cunoscută atunci sub numele de Zair). Rosemary Smith, o tânără colaboratoare a programului, a marcat un loc specific pe hartă, în care a perceput că aeronava s-ar fi putut prăbuși.

Tehnicienii i-au convertit apoi notația în coordonate geografice, care au fost trimise șefului stației CIA din Zair. Două zile mai târziu, avionul sovietic a fost găsit folosind coordonatele furnizate de Rosemary Smith, iar CIA a reușit să extragă tehnologie valoroasă din acest avion doborât.

„Călătoria pe Marte”

Acest program a continuat să recruteze persoane care văd la distanță, după succesul lor cu Rosemary Smith. Un recrut remarcabil a fost veteranul armatei Joseph McMoneagle, care a devenit cunoscut drept „vizionarul de la distanță nr. 1.”

A lucrat cu Project Stargate din 1978 până în 1984 și a fost implicat în aproximativ 450 de misiuni. McMoneagle s-a specializat în experiențe privind apropierea morții, călătorii în afara corpului și obiecte zburătoare neidentificate. Potrivit lui McMoneagle , o zi obișnuită de muncă însemna să fii prezentat cu plicuri și să fii rugat să furnizezi informații despre orice se află înăuntru.

Unul dintre cele mai bizare experimente în care a fost implicat McMoneagle a fost „călătoria lui pe Marte” din 1984. În timpul experimentului, lui McMoneagle i s-a prezentat un plic sigilat care conținea informațiile „planeta Marte”, timpul de interes fiind „un milion de ani î.Hr.”.

McMoneagle, fără să cunoască conținutul acestui plic, a raportat că a văzut oameni foarte mari, subțiri, purtând „un fel de haine ciudate”, obeliscuri și piramide. După aceea, când a aflat ce conținea plicul, McMoneagle a crezut că a călătorit cu adevărat înapoi în timp pe Marte.

Poarta stelară se închide

În 1995, proiectul a fost transferat înapoi către CIA, care a comandat un raport realizat de American Institutes for Research. Acest raport a concluzionat că vizualizarea de la distanță nu dovedește că funcționează printr-un mecanism psihic și că nu ar trebui utilizată operațional. Ulterior, CIA a anulat programul.

În 2017, CIA a declasificat aproximativ 12 milioane de pagini de înregistrări care detaliază aspecte necunoscute anterior ale Proiectului Stargate. Programul a fost prezentat în cartea din 2004 și în filmul ulterior din 2009, ambele intitulate The Men Who Stare at Goats, deși Project Stargate nu a fost menționat pe nume în aceste piese fictive.

Deși Proiectul Stargate a fost creat pentru a ajuta la spionajul Războiului Rece, practicile sale rămân populare în societatea americană și astăzi. În general, aproximativ 6 din 10 adulți americani cred într-o singură credință „New Age” – inclusiv reîncarnarea, astrologia, psihicul și prezența energiei spirituale.

În timp ce Proiectul Stargate s-a învheiat, convingerile sale de bază rămân încă populare.

Sursa

Lasă un răspuns