Puternica alianță globală de spionaj de care nu ați auzit niciodată

Puternica alianta globala de spionaj

Puternica alianta globala de spionaj

Este una dintre cele mai puternice alianțe din lume. Și totuși, majoritatea oamenilor probabil că nu au auzit niciodată de asta, deoarece existența sa este un secret guvernamental bine păzit.

SIGINT Seniors” este o coaliție de agenții de spionaj care se întrunesc anual pentru a colabora la probleme de securitate globală.

Are două divizii, fiecare concentrându-se pe diferite părți ale lumii: SIGINT Seniors Europe și SIGINT Seniors Pacific. Ambele sunt conduse de Agenția Națională de Securitate a SUA și, împreună, includ reprezentanți din cel puțin alte 17 țări.

Membrii grupului provin de la agenții de spionaj care interceptează și înregistrează comunicațiile – o practică cunoscută sub numele de SIGINT.

Detalii despre ședințele SIGINT Seniors sunt dezvăluite într-un lot de documente clasificate din buletinul de informații intern al NSA SIDToday, furnizat de Edward Snowden și publicat de The Intercept.

Documentele dezvăluie istoria secretă a coaliției, problemele pe care agențiile participante s-au concentrat în ultimii ani și sistemele care permit țărilor aliate să împărtășească date sensibile de supraveghere între ele.

SIGINT Seniors Europe

SIGINT Seniors Europe s-a format în 1982, pe fondul războiului rece. Pe atunci, alianța avea nouă membri, al căror principal scop era culegerea informațiilor despre armata Uniunii Sovietice.

În urma atacurilor asupra turnurilor WTC din SUA (din septembrie 2001), grupul a crescut la 14 și a început să-și concentreze eforturile asupra terorismului.

SIGINT Seniors Europe a fost constituită din agențiile de supraveghere din așa-numitul Five Eyes: NSA și omologii săi din Marea Britanie, Australia, Canada și Noua Zeelandă.

Ulterior, au aderat agenții de informații din Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania și Suedia.

Alianța – la care NSA se referă uneori ca „14 ochi” – a colaborat pentru a monitoriza comunicațiile în timpul evenimentelor europene majore, cum ar fi Jocurile Olimpice din 2004 (găzduite în Grecia), Jocurile Olimpice de iarnă din 2006 (găzduite în Italia) și Cupa Mondială de fotbal din vara anului 2006 (găzduită în Germania).

Între 2006 și 2007, ca parte a unei operațiuni de combatere a terorismului, agențiile au început să lucreze la „exploatarea internetului”, care a fost descrisă de NSA ca „un pas uriaș” pentru grup.

Începând cu 2010, agențiile s-au concentrat pe identificarea terorismului, împărtășind informații legate de piraterie în Cornul Africii. Colaborarea implica și dezvoltarea de noi instrumente și tehnici de supraveghere.

Planurile SIGINT Seniors

Conform documentelor, Seniors Europe avea propria rețea de comunicații dedicată numită SIGDASYS, prin intermediul căreia fiecare agenție poate partaja copii ale comunicărilor interceptate.

Grupul a folosit, de asemenea, un sistem numit CENTRE ICE pentru a împărtăși informații despre războiul din Afganistan.

Documentele indică faptul că Seniors Europe organizează anual o conferință, de fiecare dată într-o locație diferită. În 2013, de exemplu, grupul s-a adunat în Suedia; în 2011, s-a întâlnit în Marea Britanie; în 2010, în Germania; iar în 2009, în Canada.

În 2013, NSA și-a exprimat interesul pentru crearea unei facilități permanente care să găzduiască reprezentanți ai Seniors Europe într-un spațiu comun de colaborare. NSA a discutat ideea cu omologul său din Marea Britanie, cu sediul central al comunicațiilor guvernamentale sau cu GCHQ.

Potrivit NSA, britanicii „au agreat” propunerea. Cu toate acestea, din partea unor membri ai SIGINT Seniors, a existat „o reticență” asupra planului.

NSA a crezut că facilitatea va fi cel mai bine găzduită în Marea Britanie, deoarece aceasta ar fi „optimă în ceea ce privește cea mai mare flexibilitate în acordarea operațiunii în beneficiul celor cinci ochi”.

De asemenea, agenția a sugerat că Franța ar putea găzdui unitatea, dar și-a prezentat rezervele cu privire la înființarea centrului de spionaj în Europa continentală. „Unele națiuni europene ar putea să nu se gândească la găzduirea unei facilități în țara lor”, a remarcat NSA, din cauza „preocupărilor asociate legilor europene în domeniul drepturilor omului”.

(Atât NSA, cât și omologul său britanic, GCHQ, au refuzat să răspundă la întrebări privind această chestiune. GCHQ a emis o declarație afirmând că aderă la „un cadru legal și politic strict, care asigură că activitățile sunt autorizate, necesare și proporționale”)

Divizia Pacific SIGINT Seniors

Divizia Pacific a SIGINT Seniors este mai tânără decât ramura europeană. NSA a format-o în 2005, cu scopul „de a stabili un efort de colaborare pentru combaterea terorismului în regiunea Asia-Pacific”. În martie 2007, NSA a spus că se află în procesul de „ridicare a ideilor pentru extinderea focalizării informațiilor [SIGINT Seniors Pacific] dincolo de antiterorism”.

NSA transmite indienilor materialul top secret, iar India a lăsat să scape o parte din informații.

Membrii fondatori ai alianței Pacificului au fost agențiile de spionaj din Five Eyes, precum și cele din Coreea de Sud, Singapore și Thailanda.

Până în 2013, Franța și India s-au alăturat și ele grupului Pacific. NSA a fost deosebit de dornică să aibă India alături, ca parte a unui efort mai amplu al guvernului SUA de a îmbunătăți relațiile cu această țară.

De asemenea, NSA „a simțit că participarea Indiei la schimbul de informații multilaterale ar ajuta la maturizarea agențiilor sale SIGINT din India, precum și la furnizarea de expertiză regională în antiterorism”.

În martie 2008, directorul NSA de atunci, generalul Keith Alexander, a condus o delegație de oficiali – inclusiv reprezentanți din Singapore și Noua Zeelandă – la New Delhi, unde a întrebat agențiile de spionaj din India dacă ar dori să își unească forțele. Trei luni mai târziu, indienii au acceptat.

Grupul Pacific a folosit un sistem numit CRUSHED ICE pentru a împărtăși informații. Potrivit unui document NSA datat din noiembrie 2007, CRUSHED ICE este o rețea sigură care permite partajarea informațiilor secrete, colectate din comunicații interceptate, despre antiterorism.

„Sistemul permite colaborarea prin voce, schimb de fișiere binare / e-mail, analize și raportări, grafică și cartografiere, comunități de interes, gestionarea colecțiilor și alte aplicații, după cum este necesar”, se menționa în documentul din noiembrie 2007.

Beneficii și dezavantaje

Pentru țările invitate să participe la SIGINT Seniors, există beneficii evidente. Acestea pot învăța noi tehnici de supraveghere de la cele mai puternice agenții de spionaj din lume și, în același timp, pot obține informații despre propriile țări sau regiuni pe care altfel nu le-ar fi putut accesa.

Dar nu toate națiunile care au fost invitate să adere la alianță au spus da. Potrivit unui document NSA din martie 2007, Japonia a refuzat să se înscrie în grupul Pacific, exprimându-și îngrijorarea că „dezvăluirea neintenționată a participării sale ar fi un risc prea mare”.

Un dezavantaj al SIGINT Seniors este riscul ca un partener să manipuleze greșit informațiile sensibile. Acest lucru s-a întâmplat de cel puțin o dată cu India. Când teroriștii au lovit orașul Mumbai într-o serie de atacuri în noiembrie 2008, țara fusese admisă în grupul Pacific.

NSA a transmis indienilor materiale top-secret selectate, cum ar fi rapoarte de interogare și înregistrări ale apelurilor telefonice interceptate. În săptămânile care au urmat incidentului din Mumbai, India a început să divulge o parte din informații.

NSA a limitat furnizarea de informații de top secret către India după ce avertismentele și întâlnirile repetate au rămas fără răspuns.

Totuși, NSA, care a trimis analiști în India, a reiterat speranța că agențiile de informații indiene se vor „maturiza… devenind partenerii de care are nevoie NSA în Asia de Sud”.

SIGINT Seniors este activ și astăzi și probabil și-a dezvoltat capacitățile în ultimii ani. Conform „bugetului negru” din 2013 – o parte din bugetul federal al SUA dedicat operațiunilor secrete de colectare a informațiilor – NSA lucra în acel an pentru a consolida atât ramurile europene, cât și cele din Pacific ale SIGINT Seniors și planifica „extinderea nivelului de cooperare în domeniul antiterorismului și explorarea altor potențiale domenii de colaborare.”

Lasă un răspuns