Umanitatea se află la marginea abisului (2)

Umanitatea se află la marginea abisului (2)

Umanitatea se află la marginea abisului (2)

Primul calculator electronic construit la mijlocul anilor ’40 este cunoscut sub numele de ENIAC. Iată povestea acestuia pe scurt:

„ENIAC a fost inventat de J. Presper Eckert și John Mauchly de la Universitatea din Pennsylvania.

Construcția acestuia a început în 1943 și a fost finalizată în 1946. Ocupa aproximativ 1800 de metri pătrați și dispunea de aproximativ 18.000 de lămpi, cântărind aproape 50 de tone.

Începând cu momentul respectiv (1946), comunitatea științifică și cea tehnologică au făcut front comun pentru atingerea singularității tehnologice. Multe dintre cele mai strălucite minți sunt ademenite la acest joc cu miză extraordinară, pur și simplu pentru că „Muntele Everest trebuie să fie escaladat”.

.

Nu se acordă nici un fel de atenție eventualelor consecințe dramatice care ar putea surveni la finalul acestei curse nebune. Acesta a fost contextul de bază al celor peste 70 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

În același timp, tehnologia informatica, inteligența artificială, superinteligența autonomă, robotica, ingineria genetică și disciplinele aferente au înregistrat fiecare o accelerare considerabilă.

Evoluțiile majore au apărut inițial încet, dar în timp, au ajuns la o evoluție aritmetică. Acest model a fost în curând înlocuit de o evoluție geometrică care în doar câțiva ani a atins o rată de creștere exponențială.

Când supercomputerele au fost construite prima dată la începutul anilor 1960 (de exemplu, supercomputerul Cray CDC 6600), comunitatea științifico-tehnologică a început să experimenteze o evoluție exponențială în capacitatea lor de a rezolva problema.

.

De atunci, progresul lor a înregistrat o evoluție constanta apropiindu-se de o traiectorie ascendentă aproape verticală. În prezent, acești oameni de știință înregistrează rezultate și progrese nelimitate, stabilind un plafon remarcabil odată cu apariția internetului în 1995.

Prin urmare, se poate imagina doar care este stadiul de dezvoltare al IA și al superinteligenței autonome SIA astăzi.

Odată ce capacitatea celei mai rapide tehnologii de calcul s-a apropiat de nivelurile extrem de ridicate care există în prezent, nu a existat nici o problemă în ceea ce privește IA, care să nu fie rezolvată într-un timp relativ scurt.

De asemenea, orice provocare dificilă sau neprevazută ar putea fi îndeplinită prin utilizarea celui mai puternic supercomputer. Având în vedere puterea și viteza de neconceput a acestei inteligențe computerizate, era doar o chestiune de timp pentru a proiecta o superinteligență autonomă (SIA).

.

Și așa au și ei! Cu excepția faptului că doar foarte puțini și-au îndreptat ochii asupra Frankensteinului din secolul 21, care se manifesta rapid, care poseda o asemenea superinteligență autonomă.

Marea majoritate a muncii extrem de clasificate, care se face în proiectele legate de superinteligența autonomă (SIA), se face în laboratoare subterane extrem de secrete. Aceste locații nu sunt marcate pe nici o harta. Cu alte cuvinte, cei care sunt profund implicați în aceste proiecte nu sunt niciodată văzuți sau auziți.

Formatorii de opinie în domeniul IA ca Ray Kurzweil sunt doar oameni de front (în prima linie) a căror sarcină este să pregătească publicul pentru următoarea fază a introducerii AI și a roboticii în societate. În realitate, toate informațiile care apar în presă despre IA reflectă evoluțiile din urmă cu peste un deceniu.

Fiecare dintre rapoartele despre progresul inteligenței artificiale, reflectă ceea ce s-a petrecut în laboratoarele clandestine cu mulți ani în urmă.

.

Doar elitele care dețin puterea știu exact cât de aproape sunt pentru împlinirea viselor lor și coșmarul nostru. Ei sunt, de asemenea, conștienți de amenințările extreme la adresa civilizației dacă produsul (produsele) întreprinderii lor ar cădea în mâinile unui grup terorist. Prin urmare, ultra-secretul din jurul tuturor proiectelor lor a fost strict aplicat încă de la început.

Ce e cu adevărat această „superinteligență autonomă”?

Ei bine, ceea ce este foarte interesant este că atunci când introduceți în Google (cu ghilimele așa cum se arată mai sus), sunt returnate doar 4 pagini Google! O astfel de cenzură a informației este cu adevărat uimitoare. Este de mirare că au reușit să „ascundă” bine această temă pe Internet.

Să aruncăm mai întâi o privire rapidă asupra a ceea ce puțini înțeleg cu adevărat despre SIA (superinteligența autonomă).

.

„Precursorul – IA – are un domeniu numit Superinteligența Artificială (autonoma), despre care Stephen Hawking ne-a avertizat. Una dintre definiții a fost dată de Nick Bostrom ca fiind „o inteligență mult mai vastă decât cel mai bun creier uman în aproape orice domeniu, inclusiv creativitatea științifică, înțelepciune generală și abilitățile sociale”.

O ușoară sau vastă superioritate față de intelectul uman este deranjantă pentru oamenii de știință și nu numai, deoarece nu se știe cu exactitate ce ar însemna asta. O mașină capabilă să învețe și să se îmbunătățească în mod constant, poate fi de neoprit la un moment dat.

Superinteligența artificială, autonomă, odată creată și finalizată, nu ar avea nevoie de nici o asistență, intervenție sau programare umană. Mai mult decât atât, este uimitoare capacitatea ei de a învăța despre sine și de a-și dezvolta conștiința de sine. Acest lucru deosebește cu adevărat superinteligența autonomă de orice altceva construit până acum în istoria lumii.

.

Această formă a superinteligenței, va continua să evolueze, să învețe și să-și extindă orizonturile independent – pentru totdeauna!

Cu alte cuvinte, o astfel de entitate non-umană (adică Android) ar putea teoretic să devină și să acționeze ca o ființă umană, cu excepția faptului că ar face totul „mult mai bine și mai rapid”. Acești androizi extrem de competenți ar putea nu numai să gândească și să vorbească, ci ar putea să facă lucruri mai mari și mai precise decât oricine altcineva de pe planetă. Inclusiv războiul…

Foto: futureoflife.org

Lasă un răspuns