Transumanismul: „doar soluțiile hi-tech pot eradica suferința”

Transumanismul: "doar soluțiile hi-tech pot eradica suferința"

Transumanismul: „doar soluțiile hi-tech pot eradica suferința”

Dezvoltarea rapidă a așa-numitelor tehnologii NBIC (nanotehnologie, biotehnologie, tehnologia informației și științe cognitive) a dat naștere unor posibilități, care au aparținut în trecut domeniului științifico-fantastic.

Boala, îmbătrânirea și chiar moartea sunt realitățile umane pe care aceste tehnologii încearcă să le rezolve.

Acestea ne pot permite să ne bucurăm de o „libertate morfologică” mai mare. Adica am putea lua noi forme prin utilizarea de proteze sau prin ingineria genetică. De asemenea putem spori capacitățile noastre cognitive. Am putea folosi interfețe creier-computer pentru a ne conecta la inteligența artificială avansată (AI).

Nanobotii ar putea cutreiera corpul prin fluxul sanguin pentru a ne monitoriza starea de sănătate și pentru a ne spori înclinațiile spre bucurie, dragoste sau alte emoții pozitive. Progresele realizate într-un anumit domeniu dezvoltă adesea noi posibilități în altele, iar această „convergență” poate aduce schimbări radicale lumii noastre în viitorul apropiat.

„Transumaniștii” susțin ideea că oamenii ar trebui să-și depășească starea lor naturală actuală și limitele, prin utilizarea tehnologiei. Ei cred că ar trebui să îmbrățișăm evoluția umană autodirecționată, cu alte cuvinte să ne proiectăm propria evoluție.

Dacă istoria progresului tehnologic poate fi văzută ca încercarea omenirii de a îmblânzi natura pentru a-și servi mai bine nevoile, transumanismul este continuarea logică: revizuirea naturii omenirii pentru a-i servi mai bine fanteziilor.

Ce spun transumaniștii

Iată ce declară David Pearce, un susținător de bază al transumanismului și cofondator al Humanity +

Dacă vrem să trăim în paradis, va trebui să-l construim noi înșine. Dacă vrem viața veșnică, atunci va trebui să rescriem codul nostru genetic plin de bug-uri (erori) și să devenim zei … doar soluțiile hi-tech pot eradica suferința din lume. Compasiunea singură nu este suficientă.

Dar există o parte mai întunecată a încrederii naive pe care Pearce și alți susținători o au în transumanism – una care este clar distopică.

În viitor tehnologiile vor deveni mult mai intruzive și se vor integra perfect cu corpul uman.

Cu toate acestea, nu ne dăm seama ce impact va avea viitorul în privința transumanismului. Limbajul adesea utopic și așteptările pe care le avem despre această evoluție, creează destulă confuzie.

Aceasta, deoarece „progresul” evolutiv este considerat atât de radical, încât ignoră realitatea condițiilor sociale actuale.

Astfel, transumanismul devine un fel de „tehno-antropocentrism”, în care transumaniștii deseori subestimează complexitatea relației noastre cu tehnologia.

Ei văd acest demers ca pe un instrument controlabil, maleabil, care, are o logica corectă și rigoare științifică. Pur și simplu cred ca tranumanismul reprezintă rezolvarea tuturor problemelor umane.

De fapt, ei ignoră faptul că evoluțiile tehnologice sunt dependente și reflectă mediul în care apar. Ele sunt asimilate de cultură și creează noi dinamici – imperceptibile și imprevizibile.

De aceea, situarea transumanismului în contextele sociale, culturale, politice și economice mai largi în care apare necesită în mod vital cunoașterea și înțelegerea lui din perspectiva etică.

Foto: fluxtrends.com

Un comentariu la „Transumanismul: „doar soluțiile hi-tech pot eradica suferința”

Lasă un răspuns